koľko trvá projekt domu
16
Sep

Kedy je správny čas na projekt domu?

Projekt domu potrebuje svoj čas.

moderný záhradný dom
terasa so záhradným domčekom

Je dôležité si uvedomiť, že stavba domu je zvyčajne na celý život a preto netreba podceniť dobrú prípravu a výber architekta. Chce to hlavne Vás ako stavebníka ale aj architekta, ktorý premení Vaše myšlienky a predstavy na projekt domu.

Kedy je teda ten správny čas začať s projektom domu?

Na Slovensku sa musíme prispôsobovať poveternostným podmienkam a ročným obdobiam. Celý proces okolo stavby domu a príprave projektu je dlhý. Posnažím sa ho čo najlepšie rozpísať aby ste sa naň vedeli časovo pripraviť.

Štúdia domu

Ako prvé je treba dom navrhnúť, to sa volá štúdia a trvá cca. jeden mesiac. Jedná sa o prvý návrh domu, ktorý sa ešte môže meniť, prípadne úplne zmeniť. Úpravy štúdie trvajú niekedy týždeň a niekedy roky:-) Áno, stáva sa že niekedy pracujeme na štúdii aj niekoľko rokov, ale nie je to často. Aby som to zhrnul.

Zvyčajne mávame štúdiu odsúhlasenú do dvoch mesiacov. Povedzme že štúdia trvá 2 mesiace.

Projekt domu pre stavebné povolenie

Po odsúhlasení štúdie, ktoré sa robí písomne sa už do dispozície domu ani samotnej architektúry nevstupuje a môže začať proces s prípravou projektu pre stavebné povolenie, pokiaľ je dom svojou zastavanou plochou menší ako 300m2. Inak sa robí ešte jeden projekt a to projekt pre územné rozhodnutie, ktorý sa vyhotovuje cca. 2 mesiace. Dôležité je aby sme mali k dispozícii všetky potrebné materiály k vypracovaniu či už projektu pre územné, alebo stavebné povolenie. Podklady ako umiestnenie inžinierskych sietí a ich možnosti napojenia, hydrogeologický posudok a výškopisné zameranie pozemku.

V skratke proces prípravy projektu pre stavebné povolenie trvá min. 2 mesiace.

 

Celkový čas na projekt domu

Keď si to spočítame tak od zadania štúdie až po odovzdanie projektu pre stavebné povolenie je to cca. 4-6 mesiacov.

Keď si plánujete stavať dom, je dobré sa pustiť do projektov pred zimou. Pol roka projekty, minimálne 2 mesiace kým vám vydajú stavebné povolenie. Za mňa je ideálny mesiac August a September na stretnutie s architektom.

Každopádne keď Vás čas netlačí, je to pre veľký benefit. Povedzme že sa projektu na dom viete venovať o mesiac dlhšie. Projekt domu nie je len architekt. Ste to hlavne vy, koho musí architekt pochopiť a vcítiť sa do Vašich potrieb a vyladiť štúdiu tak aby bola perfektná nie len pre vaše potreby, ale aj praktickú stránku, preslnenie, zónovanie, prepojenie s exteriérom s vodnými plochami s grilovacou zónou, či letným domčekom atd… Na toto všetko treba čas aby ste spoločne vymysleli dobrý dom. Povedzme si otvorene že ho možno budete splácať celý život.

Čas na stavebné povolenie

Je ťažké na túto tému písať na Slovensku. Každý stavebný úrad je unikát:-) Menší stavebný úrad Vám vydá stavebné povolenie do dvoch mesiacov. Potom sú dva týždne na právoplatnosť a môžete stavať.

Potom sú stavebné úrady v zaľudnených mestách a mestských častiach, kde to už tak rýchlo nejde a v takej Stupave napríklad čakáte aj rok na stavebné povolenie.

Skúsený architekt vie koľko sa kde čaká na povolenia.

Na úvodnom stretnutí, riešime časový harmonogram každého projektu a podľa lokality, vieme pomerne presne určiť začiatok výstavby, aby ste sa na dokázali na tento krok pripraviť. ide hlavne výber zhotoviteľa stavby, doladenie detailov okien a dverí a niektoré ďalšie detaily, ktoré sa týkajú stavby a prípravy staveniska.

Doba výstavby

Keď už tu rozoberáme celkom detailne termíny, tak by som ešte spomenul, koľko má trvať stavba domu.

Dom prízemný do 300m2 sa dá postaviť k nasťahovaniu za 6-7 mesiacov.

Dom poschodový do 300m2 sa dá postaviť k nasťahovaniu za 7-8 mesiacov.

Pokiaľ máte dobrú stavebnú firmu a dobrý projekt domu, nemalo by Vám trvať dlhšie ako uvádzam vyššie. Osobne som staval poschodový dom 272m2. 1. apríla sme kopli do zeme a na vianoce sme bývali. jednalo sa o murovaný dom a betónové stropy. Vôbec nie jednoduchá stavba a mali sme mesiac prestávku, kvôli zápisu do katastra ako rozostavanú stavbu z dôvodu čerpania hypotéky.

Zhrnutie na záver

Plánujete stavať dom a chcete to stihnúť v rámci jedného roka, tak treba osloviť architekta ešte v lete predošlého roka. 

Pokiaľ Vás čas netlačí, nechajte si každé sedenie, každú zmenu v projekte uležať a na projekt domu, resp. štúdiu domu si vyhraďte aspoň 3 mesiace.